2012-07-01

Lauko sienos 3

Per savaitgalį nuveikti darbai.




9 komentarai:

  1. Sveikas,
    ruošiuosi statyti pirma savo gyvenime pastatą. Karkasinį, apšiltintą, didelį restauracijai skirtą garažą.
    Turiu kelis klausimus :)

    Koks pas tave yra stogo nuolydis ir kokią stogo dangą desi?
    Kokia medienos kaina (gegnių, grebėstų)?
    Pamatus liejai ištisus ar polinius?

    Ačiū už atsakymus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas,

      Stogo nuolydis virš namo 15, o virš garažo 12 laipsnių. Projekte numatytas šiferis, bet bus skarda. Nes ribinis nuolydis šiferiui, ir gali būti bėdų. Jeigu pats viską darysi, siūlau pagalvoti apie sutapdintą stogą (mažiau žaidimo nei su gegnėm).

      Kai aš ieškojau medienos tai radau nuo 500 Lt + PVM už kubą iki 700 Lt + PVM. Viskas priklauso nuo medienos drėgnumo, impregnavimo ir t.t.

      Pamatai poliniai, tačiau jeigu statyčiau kitą karkasinį tai daryčiau plokštuminius pamatus.

      Tai tiek atsakymų, jeigu kas dar neaišku klausk.

      Panaikinti
    2. O po garažu kas kokiu atstumu yra poliai?

      Realiai, pas mane jis bus primontuotas prie ūkinio pastato. Tai reikės tik vienos eilės polinių pamatų. Ilgis 7m. Garažo plotis koks jau gausis pagal gegnes (gegnės 6m, tačiau yra pasvirimo kampas ir užlaidos nuo sienų. Tai manau kokie 5m gausis (reikia tiksliai pakaičiuoti)).

      Beje, kokį betoną naudojai poliams?
      Ir ar nepermažas 12 laipsnių nuolydis?

      Ačiū už atsakymus.

      Panaikinti
    3. Atstumai tarp polių po garažu svyruoja nuo 1,2 m iki 1,9 m. Šiaip tai reikėtų įvertinti namo apkrovą gruntui ir atsižvelgiant į grunto tyrimo rezultatus pasiskaičiuoti kiek vienas polius laiko apkrovos ir tada susiskaičiuoti atstumus.

      Dėl betono neprisimenu ar tai C25/30 S3, ar C20/25 S3 ...

      Kadangi stogo danga trapecinė, tai 12 laipsnių tikrai nėra mažai. Nors kai kurios kontoros tokiam nuolydžiui net čerpinį profilį siūlė.

      Prašom :)

      Panaikinti
  2. Poliams betono markė C16/20 per akis, dėl sutabdinto stogo karkasiniam namui drįsčiau sukritikuot, visgi sniego apkrovos tada didesnės, reikia įvertint sniego maišus prie parapetų, žymiai daugiau problemų tokį stogą tinkamai įrengt ir t.t.
    Stogo nuolydį reiktų daryt kiek galima didesnį, visų pirma mažesnė sniego apkrova - lengvesnė (pigesnės) stogo konstrukcija, mažesnė tikimybė kad stogas bus nesandarus.

    Atliekame nemažai esamų pastatų ekspertiziu, tai gana dažnas atvejis ypač kai mažas stogo nuolydis o skardinė danga iš vientisų skardos lakštų per visą šlaito ilgį dėl skardos deformacijų dėl temperatūrų pokyčių išsidrasko(padidėja) skylutės kur prisukti lakštai (kai kurie varžtai būna nutraukti išvis), tarpinėlės nebeuždengia, gaunasi kad smarkiai lyjant, ar tirpstant sniegui stogas tampa nesandarus..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl betono markės nesiginčysiu nes savo laiku taip ir neradau atsakymo, o kai prireikė betonuoti pastebėjau, kad betono centras siūlė akciją aukštesnės markės betonui tai sumokėjau mažiau ir gavau geresnį betoną :)

      O dėl stogo nuolydžio kiekvienas žiūri iš savo "varpinės". Sutinku, kad didesnis stogo nuolydis tik į naudą, tačiau soduose yra ribotas statinių aukštis. Ir jeigu nenori galva trankytis į stogą mansardiniame aukšte, tai nelabai lieka aukščio dideliam nuolydžiui.

      Kiekvieną atvejį reikia nagrinėti individualiai ... jeigu visas antras aukštas vienas didelis didelis kambarys ir nėra kur atremti per vidurį, tada taip sutapdintas stogas čia netiks, tačiau jeigu atstumai tarp sijų atramų nėra dideli, tai žiūrėk medienos gali prireikti panašiai kaip ir šlaitiniam stogui, o darbo tai jau tikrai žymiai mažiau sumetant sijas ir prikalant OSB plokštes, nei darant gegnes ir žaidžiant su grebėstais ...

      Dėl šiluminio plėtimosi pilnai sutinku.
      O tai 15 laipsnių stogui koks būtų rekomenduojamas skardos lapo ilgis ir kiek reikėtų viena lapą užleisti ant kito, kad nebūtų problemų su temperatūros pokyčiais?

      Panaikinti
    2. Gal neapmeluosiu, bet jei neklystu esant skardos temperatūros pokyčiui nuo -30 žemą iki +70 vasarą 1 metras plieninės dangos deformuojasi ~1,5mm. tarkim, kad danga klojama esant +- vidutinei temperatūrai jau puse tiek yra pailgėjusi. Vadinasi 1m deformuosis +-0.75mm atitinkamai toks laisvumas prie varžtų turėtų būt. jei lapai po 3m laisvumas turėtų būt 2.25mm. Kiek užleist lapus nepasakysiu, vadovautis gamintojo rekomendacijomis pagal skardos tipą.

      Panaikinti
    3. Pasižiūrėjau Rukio trapecinės dangos montavimo instrukciją, ten siūlo užleisti 20 cm plius dar sujungimą sutvirtinti kiekvienoje bangoje, taip kad gaunasi tas pats kas vientisas lapas ... tada nelabai matau prasmės daryti papildomus sujungimus ...

      Panaikinti
  3. tas pats aks vientisas lapas nesigauna, per varžtinius jungimus kad ir kiekvienoje bangoje lakštas gali judėti.

    AtsakytiPanaikinti